E-certificaten voor grotere efficiëntie van internationale agro-ketens - Transparant, efficiënt en papierloos

Gepubliceerd op: 29-11-2019

Het onderzoeksproject "Government Digitization to Enhance Agro-food Chains" is gefinancierd door TKI Dinalog / NWO samen met de Provincie Limburg en start op 1 januari 2020. Dit project beoogt het concurrentievoordeel van de Nederlandse agrarische sector te vergroten door papieren certificaten te digitaliseren en dankzij deze e-certificaten te zorgen voor een grotere efficiëntie van internationale toeleveringsketens. Het project staat onder leiding van Rob Zuidwijk, professor of Global Supply Chains and Ports aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Bij een partij versproducten hoort een certificaat, waarop allerlei gegevens staan ingevuld. Deze gegevens hebben betrekking op bijvoorbeeld versheid, herkomst en veiligheid. Met dit “paspoort” reist de partij van controlestation naar controlestation, tot aan de eindbestemming. Papieren certificaten moeten plaats gaan maken voor e-certificaten. Dan kunnen gegevens worden gekoppeld, digitaal klaarstaan als de partij binnenkomt en worden gebruikt om van te leren. Een consortium van Nederlandse stakeholders gaat nu certificaten digitaliseren en een “serious game” ontwikkelen om betrokkenen te enthousiasmeren.

Gedeputeerde Hubert Mackus van de Provincie Limburg is mede-aanjager van het thema Verslogistiek bij Greenports Nederland: “Het is logisch dat we juist hier beginnen, op de logistieke as Rotterdam-Venlo-Europees achterland. Daar waar agro en logistiek hand in hand gaan.”

Papieren certificaten vormen een zwakke schakel in internationale supply chains. Ze leiden immers tot inefficiënties en handelsbelemmeringen vanwege langere doorlooptijden, verminderde voorspelbaarheid, onbetrouwbare activiteiten en extra administratieve lasten. Deze effecten zijn vooral negatief voor bederfelijke waren. E-certificaten vereenvoudigen en versnellen processen gerelateerd aan certificering en verplichte documentatie, en maken zo een betere coördinatie van wereldwijde supply chains mogelijk.

E-certificering stelt ook MKB's in staat te profiteren van de voordelen, waardoor de concurrentiepositie van de Nederlandse economie wordt versterkt. Efficiëntie van de logistiek en het vermijden van voedselverspilling verhoogt de duurzaamheid en draagt ​​bij aan CO2-reductie. Het onderzoeksproject is transdisciplinair van aard doordat kennis van agro-logistiek en supply chain management wordt geïntegreerd met juridische en douane aspecten in het fytosanitaire en veterinaire domein.

Han van Hagen van Numidia BV: “Het project is opgezet om de papierstroom verbonden aan de export van Agro-producten te veranderen in een elektronische stroom. Het past perfect in ons streven om zo transparant, efficiënt en papierloos mogelijk te werken. ”

Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit overheidsinstanties Nederlandse Douane en Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), naast industriepartners Total Produce BV, Wiskerke Onions BV, Eosta BV, Hoogwegt International BV, Jonker en Schut BV en Numidia BV. Kennispartners zijn Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek, ondersteund door SmartPort, Topsector Logistiek, LIOF, GroentenFruit Huis, Erasmus UPT BV en TripleOre BV.

Maatwerk | Zuivelproducten

Naast diverse standaardoplossingen leveren wij maatwerk. Ook wanneer dit de nodige investeringen met zich meebrengt. Wanneer bepaalde productiestappen aan ons uitbesteed worden, nemen we de verantwoordelijkheid en maken wij de vaste kosten van onze klant variabel. Waar nodig passen we een productielijn aan of we ontwikkelen en installeren een nieuwe productielijn voor het verwerken van zuivelproducten in poeder of desgewenst andere type producten. De benodigde halffabricaten leveren we op maat en 'just in time'.   Maatwerk...

Warehousing

U zoekt opslagruimte voor uw goederen? Wij beschikken over meerdere riante warehouses voor palletopslag.

Transport & Logistiek

Bij ons kunt u terecht voor een totaalpakket: productie, opslag en transport in één keer...

Douane-expediteur

Als douane-expediteur, oftewel douane agent, verzorgen wij voor u de volledige douaneafhandeling. Wij regelen voor...